Vad är ett samlingslån?
Vad är ett samlingslån?
Ett samlingslån är precis som namnet antyder ett lån där du ansöker om och samlar ihop flera lån i ett enda. Det är lätt hänt att dra på sig flera lån, köp på avbetalningar och krediter där räntor och avgifter snabbt kan äta upp en hel del av inkomsten. Detta eftersom mindre blancolån, snabblån, krediter och avbetalningsköp ofta har en kort återbetalningstid som allt som oftast innebär en högre ränta. Vill du få möjligheten att sänka din månadskostnad kan du med ett enda lån med lägre ränta även välja att förlänga lånets löptid.
Borde jag jämföra lån?
Eftersom banker och långivare tittar på olika parametrar när de gör riskbedömningen på sina kunder kan det vara en bra idé. Du kan bedömas olika beroende på vilken bank eller långivare du går till är det viktigt att du jämför låneerbjudanden och räntor när du tar ett samlingslån för att samla dina lån och krediter om du vill vara säker på att erbjudas bästa möjliga ränta och villkor. Ansöker du om ditt samlingslån via en jämförelsetjänst kan du få erbjudanden från många banker och långivare med en enda ansökan. Därefter kan du jämföra och välja erbjudandet med lägst ränta, villkor och totalkostnad för just dig.
Är det värt det att ta ett samlingslån?
Om du har flera mindre lån, har handlat på avbetalning och sitter på andra krediter lönar det sig allt som oftast att ta ett samlingslån för att samla allt hos en enda långivare. Genom att samla ihop allt kan du förutom att få en lägre månadskostnad även få en bättre överblick över din ekonomi. Ett enda lån innebär en enda återbetalning/faktura/avi i månaden istället för flera där du riskerar att missa en och drabbas av onödiga påminnelseavgifter.
Är det inte bättre att gå direkt till min vanliga bank?
Traditionella banker är generellt tuffare i bedömningen av dig som kund. Har du fast inkomst och hög kreditvärdighet kan det vara värt ett försök att prata med din bank och se vad de kan erbjuda just dig. Många som är i behov av samlingslån söker sig till låneförmedlare för att kunna jämföra erbjudanden och villkor. Fördelen när du ansöker via en låneförmedlare är att du med en ansökan kan få flera låneerbjudanden och se vilket spann på ränta du kan få och att de endast använder sig av en gemensam kreditupplysning. Ska du göra samma jämförelse själv kommer det tas en upplysning på varje ansökan vilket kommer påverka ditt kreditbetyg negativt.
Kan jag ansöka om samlingslån trots betalningsanmärkningar?
Du kan ansöka om samlingslån trots betalningsanmärkningar, dock kan anmärkningar göra det svårare att få ett lån beviljat än utan. Ett samlingslån där du samlar lån i ett större eller i alla fall minskar antalet lån och dyra krediter kan vara bra för din ekonomi. Om du har betalningsanmärkningar kan du ansöka om samlingslån till lägre belopp än vad du kan annars, och oftast behöver du uppfylla följande krav:
- Du måste vara minst 18 år.
- Folkbokförd och skriven i Sverige sedan minst ett år.
- Du måste ha en årsinkomst på minst 120 000 kr.
- Du måste vara skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader (vanligt krav via låneförmedlare).
När du ansöker om lån trots betalningsanmärkningar tittar långivare främst på din framtida återbetalningsförmåga. Ha i åtanke att de långivare som riktar sig till de med betalningsanmärkningar kanske inte erbjuder de bästa villkoren. Ett tips kan vara att prata med din kommuns budget- och skuldrådgivare om du är osäker över din situation. Du kan också höra med din bank och se om det finns möjlighet till samlingslån via den.
Hur förbättrar jag mina chanser till ett beviljat lån med bra villkor?
Om du ansöker om samlingslånet tillsammans med någon, en så kallad medsökande kan det förbättra dina chanser till att få det beviljat och med bättre villkor. Som ensam låntagare med anmärkningar kan det vara svårare att beviljas ett ansökt lån med bra villkor. Genom att ha med en medlåntagare kan du visa på ökad betalningsförmåga och på så sätt väga upp för din anmärkning. Med en medsökande minskar bankens/låntagarens risk eftersom ni är två stycken som blir betalningsansvariga och de bör då kunna erbjuda dig förmånligare villkor än om du sökt ensam.
Var dock uppmärksam på vem du ber att ansöka om lånet tillsammans med dig, det är viktigt att denna person inte själv har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.
Vilken ränta kan jag få på lånet?
Vilken ränta du får beror på dina ekonomiska förutsättningar. Banker tillämpar en individuell räntesättning efter att ha gjort en riskbedömning baserad på dina ekonomiska förutsättningar. Är du osäker på hur dina förutsättningar ser ut finns det flertalet tjänster online som erbjuder dig möjlighet att kolla upp din kreditvärdighet utan negativ påverkan på ditt kreditbetyg. Genom att använda dig av en sådan får du se samma information som bankerna ser när du ansöker och kan ge dig ett hum om dina förutsättningar.